Tvätta täcken

Hur ska jag tvätta mitt täcke?

För att försäkra ett friskt och rent sömnklimat är det avgörande, att du regelbundet tvättar ditt täcke, så att kvalster och bakterier inte utvecklas. Täcken tar upp otroligt mycket av kroppens fukt och svett under natten och ska därför tvättas löpande för att hålla sig fräscha.

Vi rekommenderar att du tvättar ditt täcke två gånger om året. Om du har en tendens till att svettas mycket om natten så kan du enkelt lufta ditt täcke dagligen. Alla våra täcken är så andningsbara, att svett och fukt utan problem kan avdunsta. När du luftar ditt täcke så ska det alltid ske i skuggan då dunen annars kommer torkas ut och mista sin isoleringsförmåga.

Du kan dessutom regelbundet skaka ditt täcke för att hålla det fräscht. Undvik att skaka det för hårt och skaka alltid täcket på dess längsta sida, så att den kortaste sidan vänder neråt. Annars riskerar du att skada kanalväggarna i täcket, som håller stoppningen på plats.

Kan jag själv tvätta mitt täcke?

De flesta har ett duntäcke, där täckeöverdraget är gjort av 100% bomull, och om detta är fallet så kan du själv tvätta ditt täcke. Du ska däremot vara försiktigare om du har ett ejderdunstäcke eller om täckeöverdraget är gjort av silke. I dessa fall kommer vi rekommendera dig att få täcket tvättat på ett tvätteri, så att du inte riskerar att förstöra det.  Vi rekommenderar också, att dubbeltäcken tvättas på ett tvätteri. 

Så tvättar du duntäcken:

 1. Använd en tvättmaskin med en kapacitet på min. 7 kg.
 2. Tvätta endast ett enkeltäcke (140x200/220) åt gången.
 3. Kontrollera alltid täckets tvättanvisningar då det kan vara särskilda förhållanden att ta hänsyn till i samband med vissa duntyper.
 4. Använd enzymfritt tvättmedel och inget sköljmedel. Används det tvättmedel med enzymer så tvättas dunens naturliga fettlager (lanolin) av, därefter faller de samman och tappar sin isoleringsförmåga.
 5. Tvätta på skonande program.
 6. Tvätta på 60 grader. Detta rekommenderas då kvalster kan leva i upp till 55 grader.

Så torkar du duntäcken:

 1. Täcket ska ALLTID in i torktumlaren efter tvätt, då dun inte kan lufttorkas. Det är viktigt att de blir helt torra, då de annars kommer mögla och täcket kommer snart behövas kastas bort.
 2. Torktumlaren ska ha en kapacitet på min. 8 kg. Om kapaciteten är mindre, ska torktumlandet avbrytas med jämna mellanrum, så att täcket placering i maskinen kan ändras.
 3. Täcket får aldrig torktumlas i mer än 60 grader, och det kan ta ända upp till fem timmar innan täcket är helt torrt.
 4. Använd tennisbollar eller liknande, som kan slå dunen och försäkra, att de inte klumpar ihop. Vi rekommenderar 2-3 tennisbollar.
 5. Om du har möjlighet för det, så kan du avsluta med att hänga ut täcket på torkställningen, så att det blir helt friskt. Det är viktigt, att täcket är HELT torrt, innan du hänger ut det för att luftas.

Tips: 

Det kan vara svårt att värdera när täcket är helt torrt. Det kan därför vara en bra idé att väga täcket innan tvätt och kontrollera så att det väger samma som efter när det har torktumlats.

Så tvättar du täcken som inte innehåller dun

Om du har ett täcke med syntetisk stoppning istället för dun så ska du vara uppmärksam på att du enkelt kan halvera halvdelen av tvättmedel jämfört med mängden vid tvätt av ett duntäcke. Kom också ihåg att inte använda sköljmedel.

Lufta dessutom ditt syntetiska täcke så mycket som möjligt.