Att gå i sömnen

Vi är alla vana vid att höra att man vanligtvis drömmer flera gånger per natt, och att några till och med pratar i sömnen, men det som kanske inte är helt lika vanligt att höra är att det finns de som tar ett steg längre och går runt när de sover. Det finns de som faktiskt tar sig upp ur sängen helt omedvetet och gör en rad olika aktiviteter under natten, för att sedan vakna upp om morgonen och inte förstå varför möbler och ting har flyttat på sig.

Sömngång är vanligare som barn och att det sedan växer bort när man blir äldre, för vissa så gäller detta dock inte. Anledningen till varför barn går i sömnen kan vara att barnet exempelvis har fått för lite sömn eller är orolig. Hos vuxna är det dock ofta förknippat med lite andra saker, så som:

  • Sömnbrist
  • Psykiska sjukdomstillstånd
  • Konsumtion av alkohol
  • Användande av vissa läkemedel

Man har också funnit en typ av koppling mellan sömngång och stress och neurotiskt beteende.

Vad sker vid sömngång?

Sömngång utlöses oftast under djupsömnen, eller som man även kan kalla det, icke-REM sömn. Den som går i sömnen har ofta vidöppna ögon men med en blank distanserad blick som tyder på att de sover och inte är medvetna. Sömngångaren kan prata men det är oftast otydlig och oförståeligt prat, ställer man en direkt fråga så kan svaren vara frånvarande eller långsamma. Rörelser kan även de vara långsamma och lite klumpiga, men det behöver inte nödvändigtvis hindra den sovande från att göra allt möjligt.

En person som går i sömnen kan göra det mesta. I vissa fall har man hört om personer som endast går upp och möblerar om lite i hemmet medan andra till och med går ut. Finns även några få fall där personer som gått i sömnen har kört bil. Oavsett vad, så kan det vara en extremt obehaglig upplevelse för den som gått i sömnen, inte för att den nödvändigtvis kommer ihåg just sin sömngång, men snarare för att det kan vara att personen i fråga vaknar upp och blir rädd över att möblerna plötsligt har flyttat på sig. En annan obehaglig situation kan vara om sömngångaren vaknar upp medan den är uppe och går.

Sömngångare och dess myter

Vi har samlat de största myterna kring personer som går i sömnen.

  • Att det man säger när man går i sömnen är sanning – Falskt
  • Att när man går i sömnen så har man armarna utsträckta framför sig – Falskt
  • Att den som går i sömnen ska inte bli väckt – Falskt

Sist av allt så kan det nämnas att gå i sömnen, själva tillståndet, är i sig inte något farligt. Det som kan vara farligt skulle då vara om sömngångaren exempelvis råkar trilla i trappen.

Vi på Bedre Nætter hoppas på att denna text har varit informerande och har svarat på de frågor som du möjligtvis haft angående sömngång.

Skulle några frågor angående oss på Bedre Nætter eller om våra produkter dykt upp, så är det bara att kontakta oss. Du kan kontakta oss via chatten som vi har i högra hörnet på hemsidan, eller genom att maila oss till [email protected].