Hur tvättar man ett täcke?

Ett täcke tar upp mycket av kroppens fukt och svett. För att bibehålla ditt täckes kvalitet och hållbarhet är det därför viktigt att du tvättar det 1-2 gånger om året — och högst 4 gånger om året. När du tvättar ditt täcke får du nämligen bort kvalster och bakterier vilket bidrar till att du har en ren och hälsosam sovmiljö där du kan sova tryggt och gott på natten.

Så här luftar du ditt täcke

Om du har en tendens att svettas mycket på natten kan du med fördel lufta ditt täcke dagligen. Alla våra täcken är så andningsbara att svett och fukt kan avdunsta, men skulle du trots det känna ett behov av att lufta ditt täcke är det viktigt att du luftar det i skuggan, eftersom täcket annars torkar ut och förlorar sin isoleringsförmåga i solen.

Undgå att skaka ditt täcke för kraftigt — och skaka alltid på täckets långsida, så att kortsidan är nedåtvänd. Annars riskerar du att skada kanalväggarna i täcket som håller fyllningen på plats.

Kan jag tvätta mitt täcke själv?

De flesta har ett duntäcke där överdraget är tillverkat av 100% bomull och i sådana fall kan du självklart tvätta det själv.

Du ska däremot vara mer försiktig om du har ett täcke i ankdun eller om överdraget är tillverkat av siden. I sådana fall rekommenderar vi att du tvättar täcket på en tvätteri, så att du inte riskerar att förstöra det. Vi rekommenderar även att dubbeltäcken tvättas på tvätteri.

Överväger du att tvätta ditt täcke utan torktumlare rekommenderar vi också att du tvättar det på ett tvätteri. Ett duntäcke ska nämligen alltid torkas i torktumlaren.

Så här tvättar du duntäcken

 1. Sätt av gott med tid. Det kan nämligen ta mellan 5-8 timmar att tvätta och torka ett täcke.

 2. Använd en tvättmaskin med en kapacitet på minst 7 kg.

 3. Tvätta endast ett enkeltäcke i storlek 140x200 eller 140x220 åt gången.

 4. Kontrollera alltid täckets tvättanvisningar, eftersom det kan vara särskilda saker att hålla koll på för vissa duntäcken.

 5. Välj rätt tvättmedel för duntäcken. Använd enzymfritt tvättmedel och inget sköljmedel. Används tvättmedel med enzymer tvättas dunets naturliga fettlager (lanolin) bort, därefter faller det samman och förlorar sin isoleringsförmåga.

 6. Tvätta på ett skonsamt program med låg centrifugering.

 7. Tvätta på 60 grader, eftersom kvalster kan leva upp till 55 grader.

Så här torkar du duntäcken

 1. Täcket ska alltid torktumlas efter tvätt, eftersom dun inte ska lufttorkas. Det är viktigt att det blir helt torrt så det inte möglar. Om det sker så måste täcket kastas.

 2. Torktumlaren ska gärna ha en kapacitet på minst 8 kg, så att täcket inte klumpar ihop.

 3. Täcket ska aldrig torktumlas på mer än 60 grader och det kan ta upp till fem timmar innan täcket är helt torrt.

 4. Använd tennisbollar eller liknande som kan “banka” på dunet och se till att det inte klumpar ihop. Vi rekommenderar 2-3 tennisbollar.

 5. Ta gärna ut täcket från torktumlaren var 15-20 minut för att skaka det.

 6. Om du har möjlighet till det kan du avsluta genom att hänga ut täcket i skuggan så att den fräschas upp helt. Det är viktigt att täcket är helt torrt innan du hänger upp det för luftning.

Tips

Det kan vara svårt att avgöra när täcket är helt torrt. Det kan därför vara en bra idé att väga täcket innan tvätt och kontrollera att det väger lika mycket efter torktumlingen.

Så här tvättar du täcken som inte innehåller dun

Om du har ett täcke med syntetisk fyllning ska du vara uppmärksam på att du bör halvera mängden tvättmedel jämfört med när du tvättar ett duntäcke. Kom även ihåg att inte använda sköljmedel.

Så ofta bör du byta ut ditt täcke

Hur ofta du byter ut ditt täcke beror på hur slitet det är. Dock rekommenderar vi att du byter ut dina täcken efter 5-10 år. Här är 3 tecken på att du bör byta ut ditt täcke:

 • Täcket är platt med klumpar efter en tvätt

 • Täcket har blivit gult

 • Tyget verkar tunt och täcket tappar många fjädrar när du byter sängkläder. Det kan vara ett tecken på att det är ett hål i täcket och därför bör du skaffa dig ett nytt.

Hos Bedre Nætter säljer vi ett brett urval av duntäcken, så att du enkelt kan hitta det täcke som passar dig – oavsett om du har en tendens att ha det för varmt eller kallt.

Vi rekommenderar vårt Mayan täcke, som stolt bär upp Svanenmärket. Med Mayan får du ett täcke som är tillverkad med hänsyn till ditt och miljöns ve och väl. För bra sömn är god sömn.