Powernap

En powernap kan göra underverk. Men det är viktigt att den är kort, så att du inte kommer in i en djup sömn. Sker det, så kommer din powernap nämligen att ha motsatt effekt, och du kommer vakna desorienterad och förmodligen känna dig ännu mer sömnig än innan.

Det är generellt en bred enighet om att du inte bör ta powernaps som är längre än 20 minuter. Om du håller dig inom 20 minuter så kommer du fortfarande att ligga i ett lätt sömnstadie, och du kommer därför både känna dig piggare och ha lättare att vakna. 

Receptet på en optimal powernap

  • Sätt ett alarm så att du är säker på att du inte råkar sova mer än 20 minuter. När du har satt alarmet så kan du sätta/lägga dig till rätta och slappna av helt – nu behöver du nämligen inte bekymra dig om att du kommer sova för länge.
  • Om du vet att du har lätt för att trycka på snooze-knappen när alarmet ringer, så kan du enkelt placera alarmet på en plats i rummet där du blir tvungen att resa dig upp för att stänga av det.
  • Se till att alla störande ljud är avstängda innan du lägger dig. Stäng exempelvis av ljudet på din telefon, stäng av radio och tv, och använd eventuellt öronproppar.
  • Stäng ögonen och försök att undvika att tänka på problem eller måsten som du ska nå senare. Du ska trots allt kunna stänga ögonen i 20 minuter.

Din powernap ska gärna ligga mitt på dagen. Den bästa tiden är tidigt på eftermiddagen mellan klockan 13.00 och 15.00. Om du tar den för sent så kan det vara svårt att somna vid den tiden som du normalt lägger dig vid på kvällen.

Därför kan det vara bra med en powernap

  • Efter en powernap kommer du normalt ha de bättre då du har samlat på dig lite ny energi.
  • En powernap kan vara med till att förbättra din prestationsförmåga då du kommer att känna dig kvickare och piggare i huvudet.