Att prata i sömnen

Alla drömmer vi flera olika drömmar varje natt, men sen finns det de som faktiskt även pratar i sömnen. Det kan handla bara om några få ord, några meningar, lite mummel, eller hela konversationer, och att själv vakna av att man pratar i sömnen kan vara en märklig upplevelse. För den som har en sömnpratande partner så kan det både vara lustigt och störande. Sömnprataren kan säga allt möjligt kul och märkligt, men det kan också hålla dess partner vaken.

Att prata i sömnen är vanligast bland barn, nästan alla har gjort det som barn. Men för vissa så fortsätter det även när man är vuxen. Det kan ibland kopplas samman med att man pratar i sömnen när man har feber, men det är lika vanligt att göra det utan att vara sjuk.

Det är svårt att helt definiera vad som gör att vi pratar i sömnen, men det finns vissa saker som man kan förknippa till varför man pratar i sömnen.

  • Stress
  • Nya platser och situationer
  • Vissa sjukdomar
  • Depressioner
  • Brist på sömn

Motverka prat i sömnen

Det finns några få tips som kan hjälpa dig som pratar på i sömnen, för även om det kanske inte påverkar dig, så kanske din partner vaknar av det.

  • Stressa ner
  • Skapa regelbundna sovvanor – gå och lägg dig och vakna upp samma tid varje dag
  • Undvik att konsumera alkohol

Att väcka någon som pratar i sömnen behöver inte möjligtvis göra så att den slutar. Det kan vara som så att när denne somnar om så fortsätts sömnpratet.

Farligt att prata i sömnen?

Är du den som pratar på under natten helt omedvetet, så ska du inte vara orolig. Det är inte alls farligt att prata i sömnen, och det behöver absolut inte betyda att det är något som är fel bara för att du gör det. Det ända som det kan göra är att väcka och störa din partner, men farligare än så är det inte.

Vi på Bedre Nætter har skrivit denna text för att kunna besvara de frågor som ni skulle kunna tänkas ha kring sömnprat, vi hoppas att den har varit både hjälpande och informerande.

Skulle det ha uppstått några frågor kring våra produkter eller om oss på Bedre Nætter, så är du välkommen att kontakta oss. Du kan kontakta oss genom att skriva i chatten på vår hemsida, genom att ringa, eller genom att skriva till oss på mailadressen [email protected].