Ryggproblem

Ont i ryggen? Vi guidar dig till de bästa lösningarna

Sängar och ryggproblem hänger oskiljaktigt samman på gott och ont. En dålig säng kan framkalla eller förvärra ryggproblem. Omvänt så kan den rätta sängen göra underverk för din hårt prövade rygg och i många fall helt lösa problemet, om du har ont i ryggen.

Cirka hälften av alla svenskar har problem med ryggen, detta i form av ryggont. Där menar vi på Bedre Nætter att en av de bakomliggande faktorerna kan vara sängen. Det kan både bero på att din säng är gammal och utsliten, men du kan också få problem om fastheten inte passar till din kroppsvikt.

En ny säng är naturligtvis inte någon garanti för att bli smärtfri – men de är helt säkert ett steg i den rätta riktningen. 

Så vad ska man vara uppmärksam på, när man har problem med ryggen?

  • Se till så att din ryggrad är rak, när du ligger i sängen.
  • Investera i en bra huvudkudde med den korrekta höjden.
  • Se till så att din säng inte är för låg.
  • Överväg en ställbar säng som du kan justera efter dina behov.

Det är naturligtvis lättare sagt än gjort – så här kommer en guide över hur du enklast klarar av de olika punkterna.

Korrekt stöd till ryggraden

När man har problem med ryggen så blir det extra viktigt att sängen ger det stöd, som man har behov för. När man ligger på sidan, ska man helst ha en så rak ryggrad som möjligt – något som i regel är omöjligt, om sängen är för hård eller för mjuk.

För de flesta kommer problemet vara att de sover på en för mjuk madrass, och många kommer ha nytta av en fastare madrass som försäkrar en rakare ryggrad. Du kan prova att lägga dig i din nuvarande säng och få en till att se och känna om din ryggrad är rak – är den inte det, så är det värt att överväga om det är dags för en ny säng.

Här på Bedre Nætter är våra sängar anpassade efter din vikt, så att du får ett korrekt stöd. Vid dubbelsängar (på minst 160 cm i bredden) är det också möjligt att få individuell fasthet i var sida av sängen. Det är en riktigt bra idé, om du delar sängen med en partner som inte väger samma som dig själv. 

Om du har en kiropraktor eller liknande, kan det vara en bra idé att höra med dem om råd – de kan ofta vägleda om du har behov för en extra fast eller en mjukare säng än normalt.

Få den rätta huvudkudden

Det finns inte något värre än att vakna upp med en stel och öm nacke för att huvudet har legat fel. Men en för hög eller för låg kudde kan också ge problem för resten av kroppen.

Därför är det viktigt att ge huvudkudden den uppmärksamhet som den förtjänar. Tjockleken på kudden ska anpassas efter din kropp och den sovställning som du föredrar. Din nacke ska hållas i samma position, som när du står rakt upp.

Det betyder att om du sover på magen, ska du ofta använda en lite tunnare kudde, än om du sover på sidan.

Man ska dock bara uppmärksam på hårdheten – sover man på magen, är det en bra idé att undvika en för hård kudde, då den också kan öka ligghöjden.

Du kan också prova att notera, hur du ligger när du vaknar – många somnar i en ställning och vänder sig under natten. Det betyder, att man kanske sover i en annan ställning än man tror.

Många tycker om en stor, hög kudde men om du sover väldigt högt med huvudet, så bör du kanske överväga om du kan vänja dig till en lite lägre kudde. Speciellt om du har problem med rygg, skuldra eller nacke.

Korrekt höjd på sängen

Vi rekommenderar också att du överväger sängens höjd. En för låg säng, kan vara hård att komma ner och upp ur. Här kan ett bra val vara en kontinentalsäng, som har en bra höjd för att den består av tre madrasskikt – det kan till exempel vara vår populära Venus kontinentalsäng

Den finns dessutom i olika hårdheter – också en +95 kilo utgåva, om man har behov för en väldigt fast säng.

Överväg en ställbar säng

Det kan vara en riktigt bra idé att överväga en ställbar säng, då den ger en hel del ergonomiska fördelar och möjligheter i förhållande till en vanlig säng. Om du har ryggproblem eller bara är trött i ryggen efter en lång dag, så är det en fantastisk bra möjlighet att kunna höja fotändan så att ryggen kan slappa av. Om du någon gång läser i sängen eller gör något annat där du sitter upp, kan möjligheten för att sitta korrekt med en höjd huvudända också vara en fördel.

Till exempel fås vår populära Venus kontinentalsäng också i en utgåva med en ställbar funktion, som är ett riktigt bra tips på en bra och ergonomiskt korrekt säng.

Källa: 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/jamtarna-har-mest-ryggont-i-landet