Sömndagbok

Att få en god sömn är något som är bra för kroppen då det är när vi sover som den får tid att återhämta sig. Men det är också något som vissa ser som en självklarhet medan andra ser det som ovanlig lyx. Alla har det inte lika lätt för att få en god sömn, vilket inte bara är frustrerande när man får ligga och vrida och vända på sig under natten, men också har en dålig påverkan på kroppens välmående. För vissa kan det vara en dröm att få en hel natt med god sömn utan att vakna upp flera gånger under natten.

Det finns massor av tips och råd som man kan testa för att kunna uppnå kontinuerlig sömn. En av dessa är att börja med att hålla en sömndagbok. Vi på Bedre Nætter fann detta som ett intressant råd som vi gärna vill informera om så att vi, utöver att sälja våra kvalitetsprodukter, kan hjälpa ännu fler att få en bättre sömn.

Vad innebär det att föra en sömndagbok?

Att man ska börja med att föra en sömndagbok innebär att man samlar in fakta om just sin egen sömn. Du skriver ner allt kring din sömn varje dag i en dagbok, detta är då fakta så som när du la dig i sängen, när du släckte lampan och somnade, och vilken tid du vaknade. Du kan även notera om du vaknade under natten och i så fall hur många gånger du vaknade samt hur länge du var vaken. Meningen är att det ska hjälpa dig skapa en rutin över din sömn samt att få en överblick över hur mycket du faktiskt sover. Du kan genom att göra en sömndagbok se dina resultat, om din sömn förbättras, och det kan även hjälpa dig att fokusera på annat än dåliga tankar kring hur du inte kan få ordentligt med sömn.

Att föra en sömndagbok kan även innebära att du kan finna ut av vad som kanske stör din sömn, det ger dock bäst effekt om man för dagboken under en längre period. Detta för att man då enklare kan se de olika förändringarna som sker med sin sömn.

Man kan kort och koncist punkta upp de främsta fördelarna med att föra en sömndagbok som följande:

  • Du finner ditt individuella sömnbehov
  • Förbättringarna som sker med din sömn är enklare att se
  • Du får möjlighet att räkna ut din sömneffektivitet
  • Sömnmönstret som du har blir tydligare

Hur för man en sömndagbok?

Du kan få tillgång till en sömndagbok antingen via internet där du enkelt kan finna färdiga PDF filer som du kan skriva ut och bara börja fylla i. Utöver detta så finns det även appar där du kan få tillgång till en sömndagbok, finns både dem som kostar och är gratis.

När du väl har funnit en sömndagbok som du vill använda så finns det två möjligheter för hur du kan fylla i den när det kommer till uträkningen av total sömn som du har fått i tid. Det första sättet är att räkna all tid av sömn i minuter för att sen i slutet dela den totala summan av minuter med 60. På så vis får du då i slutet fram timmar och minuter för din totala sömntid. Det andra sättet är att räkna din totala tid av sömn i procent, då 1 timme är 100%, 45 minuter är 75% (av en timme), 5 minuter är 8% osv. Har du då exempelvis sovit i 6 timmar och 5 minuter och vill använda den andra metoden så blir det 6,08 som du ska skriva.

Skulle några frågor ha dykt upp om Bedre Nætter eller om våra produkter, så är du mer än välkommen att kontakta oss. Detta kan du göra i Livechatten på hemsidan, eller genom att maila oss till [email protected].