Sömnfaser

Sömn är inte bara sömn. Varje natt genomgår du olika sömnfaser, som alla är viktiga för att du får en bra nattsömn.

Här kan du läsa vår översikt över de olika sömnfaserna, så att du kan bli klokare gällande din sömn. Faserna är viktiga, och varje natt ska du gärna komma igenom alla fem faser i en rad sömncykler.

Fas 1 – Slummer

En lätt slummer är den första fasen, när du är på väg att somna. Här stänger man ögonen och börjar att blunda lätt. Hjärnvågorna dalar i förhållande till ett vaket tillstånd, och dina muskler börjar att slappna av.

Några gånger kan du uppleva att din kropp gör små ryck i denna fas. Väcks du har sömnen oftast varit så lätt att du inte själv märker att du har slumrat till.

Fasen varar i normalt 5-10 minuter innan du glider in i fas 2.

Fas 2 – lätt sömn

I denna fas börjar du att sova på riktigt, även fast det fortfarande är en lätt sömn. Dina ögon slutar med att röra sig och kroppen blir ännu mer avslappnad.

Din puls blir lägre och faktisk faller din kroppstemperatur också en smula. För vuxna så fyller denna fas upp emot halvdelen av all vår sömn. 

Fas 3 & 4 – djup sömn/slow-wave-sömn

I dessa faser är man nere i den riktigt djupa sömnen. Här är hela din kropp avslappnad och själva blodtrycket faller lite. Det är två viktiga faser, för att det är speciellt här som kroppens celler återhämtar sig. Den enda skillnaden mellan de två faserna är, att man sover ännu djupare i fas 4 än i fas 3. 

Det är också här som kroppen friger hormoner som hjälper med att uppbygga muskelmassa. Det är alltså avgörande stadier för att få förnyad energi och för ditt generella välmående.

Dessa sömnfaser är de svåraste att väcka folk ifrån. Blir du ändå väckt, medan du är i dessa faser, kommer du ofta uppleva att du känner dig omtumlad och ”groggy” när du vaknar. Det kan ta upp till en halvtimme innan hjärnan kör på fullt tryck igen, så det kan vara en bra idé att ta en lugn start på dagen, om du har väckts ur fas 3 eller 4.

Fas 5 – REM sömn/drömsömn

Det är i denna fas, du drömmer. REM sömnen börjar i regel efter 90 minuter och kan variera väldigt mycket i längd. Faserna med REM sömn blir normalt längre och längre under natten, och de kommer cirka med 90 minuters intervaller.

I detta stadie blir din hjärna mer aktiv igen, och sömnen är inte lika djup – det är också därför man ofta upplever att man vaknar mitt i en dröm. REM står för ”Rapid Eye Movement”, alltså ”snabba ögonrörelser”, detta för att ens ögon har riktigt mycket aktivitet bakom ögonlocken i denna fas.                                                                                                  

För vuxna utgör REM sömnen cirka 20 procent av sömnen. 

Sömnfaserna är avgörande för att bli utvilad

Och vad ska man då använda denna information till, tänker du kanske? Alla faserna är viktiga för att vi ska kunna vakna pigga och utvilade.

Om du ofta har en avbruten sömn, kan det förhindra att du kommer igenom alla faserna. Till exempel kommer folk med sömnapné ofta uppleva, att de aldrig kommer ner i den djupa sömnen för att de konstant väcker sig själva. 

Det samma kan göra sig gällande, om du sover med en partner i en dålig säng där ni väcker varandra varje gång en av er vänder på sig.

Viktigheten av en bra nattsömn i alla sömnfaser är utan tvekan något som är värt att vara uppmärksam på. Det kan nämligen vara en lång rad konsekvenser när du får för lite och för dålig sömn.

Ett annat bra råd i förhållande till sömnfaserna är att ha en någorlunda fast sömnrytm. Om du går i säng och stiger upp på samma tid varje dag, så anpassar sig din kropp, så att du inte är i de djupa sömnstadier när alarmet ringer. På detta vis undviker du enklare att vara trött när du ska upp på morgonen.