Sömnhormon

När man pratar om sömn och speciellt vid sömnbrist samt när man vill förbättra sin sömn, så dyker ibland sömnhormon upp. För den som inte vet vad det är eller vad det innebär så kan det vara väldigt förvirrande, och även om det inte är ett måste att veta om sömnhormon, så kan det vara bra för dig som vill veta mer om sömn samt vad som sker med din kropp när du sover.

Vad är sömnhormon?

Det vi kallar kroppens egna sömnhormon heter egentligen Melatonin och är ett hormon som bildas kontinuerligt i kroppen dygnet runt. Det bildas i ett utskott i hjärnan som kallas tallkottkörteln eller epifysen. En av Melatoninets funktioner är att reglera vår sömn och vakenhet. Melatonin framkallar sömn och är rogivande, i starkt dagsljus så minskar bildningen av hormonet vilket därmed motverkar sömnigheten. Att vistas i både ljus och mörker är bra för bildandet av melatoninet och det är därför bättre för dig och din sömn att vara ute i dagsljus varje dag. Utöver att hormonet produceras i hjärnan så finns det en god mängd i ögats näthinna.

Hur påverkar melatonin sömnen?

Melatoninet är ett viktigt hormon med dess påverkan på sömnen, det hjälper oss att göra oss sömniga. Det kan påverka beroende på vad du gör under dagen, så att du antingen sover sämre eller bättre under natten. Vistas du exempelvis ute om dagarna så kan sömnen förbättras, detta för att sömnigheten motverkas när du är ute i dagsljus, då bildningen av melatoninet minskar, vilket gör att du blir tröttare och därmed sover bättre om natten. Därför så kan det faktiskt förbättra din sömn genom att du vistas ute i dagsljuset varje dag. Eftersom Melatoninet påverkas av dagsljus så förklarar detta varför många under vinterhalvåret upplever en ökad trötthet och har större risk att få säsongsdepressioner.

Melatonin som läkemedel

Vid sömnproblem, eller om man lider av melatoninbrist så kan det ske att vissa läkare skriver ut Melatonin för användning under en kort tid. Din melatoninnivå kan mätas i din plasma eller i din saliv. Melatonin som läkemedel kan användas exempelvis vid sömnbrist eller vid längre flygresor för att hjälpa mot jetlag.

Här på Bedre Nætter tycker vi det är viktigt att informera om sömn och alla dess aspekter, så att alla kan få svar på de funderingar och frågor de har kring sömn. Vi är glada över att kunna hjälpa människor och deras sömn med inte bara våra kvalitetsprodukter, men också med informerande och hjälpande texter.

Skulle några frågor uppstått om Bedre Nætter eller om våra produkter, så är du mer än välkommen att kontakta oss. Detta kan du göra genom att skriva till oss i chatten i högra hörnet på hemsidan, eller genom att maila oss till [email protected].