Sömnparalys

Sömnen är för många en skön och fridfull stund av dygnet där man äntligen efter en lång arbetsdag får slappna av och drömma bort. Det är inte endast hälsosamt för själen att få sova och få rensa och sortera dagens minnen men dessutom för kroppen, så att den får återhämta sig efter dagens ansträngningar. Men för faktisk flera personer, någon gång under livet, så störs denna avslappnande stund av tillståndet sömnparalys.

Vi på Bedre Nætter har valt att skriva en kort text om sömnparalys för att informera om detta då vi anser att det ska vara enkelt för våra kunder, och även alla andra, att få kunskap om detta tillstånd då det kan vara skrämmande att ha upplevt något sådant utan att veta vad det är som har skett.

Sömnparalys är ett tillstånd som oftast uppkommer precis när man somnar in eller vaknar upp. Det är relativt vanligt och många upplever detta tillstånd någon gång i sitt liv, men det är däremot inte lika vanligt att det sker flera gånger.

Tillståndet sömnparalys drabbar ofta personer som lider av narkolepsi, vilket är personer som får så kallade sömnattacker. Detta är dock ett väldigt ovanligt tillstånd.

Vad innebär sömnparalys?

Att hamna i ett tillstånd av sömnparalys innebär att personen i fråga upplever ett förlamande tillstånd där den inte kan röra på sig men är klarvaken rent mentalt och helt medveten över det förlamande tillståndet. Många upplever det som något extremt läskigt och obehagligt och det framkallar ofta panik hos den drabbade. Vissa tror till och med att de har fått en stroke.

Det som sker rent fysiskt, är att den delen av hjärnan som styr motoriken stängs antingen av för tidigt när man håller på att somna eller slås på för sent när man vaknar. Detta gör så att man trots att man mentalt är vaken inte kan röra på sig.

Men generellt så är detta tillstånd inte något farligt och det brukar gå över av sig självt efter ett tag. Därmed, så ska man inte gå och vara rädd om man har upplevt detta, det är inte särskilt vanligt att uppleva det många gånger och det betyder inte att något är fel för att man har upplevt det.

Vi på Bedre Nætter hoppas på att denna korta och koncisa text har varit informerande och hjälpsam. Skulle det ha uppstått några frågor om oss på Bedre Nætter eller våra produkter så är du mer än välkommen att kontakta oss på mailadressen [email protected].