Sova utan kudde

En bra och ergonomisk korrekt huvudkudde är avgörande för en bra liggställning när du sover. Nacksmärtor skylls ofta på en huvudkudde som inte passar i höjden, och riktigt många sover med en allt för hög huvudkudde.

Särskilt om du sover på magen eller ryggen så kan en lägre huvudkudde vara fördelaktigt – speciellt om du har regelbundna smärtor, spänningar eller obehag i käke-, skuldra- eller nackregionen.

Därför kan det hjälpa att strunta i kudden

Vad gör du då om du nu redan har en låg huvudkudde och ändå upplever några av dessa problem?

Ja men då kan det vara en lösning att helt enkelt strunta i huvudkudden.

Det skulle som regel kräva lite tillvänjning, men i vissa fall kan det hjälpa mot problemen. Det kan nämligen hjälpa med att stärka muskulaturen i nacken, och jämfört med en för hög kudde så undviker man en onaturlig vinkel i rygg och nacke.

Om du sover med en hög huvudkudde så rekommenderar vi dock att du först försöker dig på att använda en lägre huvudkudde. På detta vis kan du vänja dig till det och göra övergången lite lättare. Ofta kommer du också uppleva, att den lägre kudden faktiskt kommer vara tillräcklig för att lösa problemet.

En låg kudde kan också vara en bra lösning för dig, som komfortmässigt inte kan vänja dig till att sova utan kudde. En bra lösning kan vara en ergonomisk huvudkudde, där man kan ändra höjden. 

Att strunta i kudden är inte för alla

Om man sover på sidan, så kommer det i regel inte vara lämpligt att strunta i kudden. Detta beror på att man bör ligga så att ryggraden och nacken är så raka som möjligt – vilket är svårt när man ligger på sidan utan en kudde.

Om du har allvarligare eller diagnosticerade rygg- eller nackproblem kan det vara en bra idé att se till din läkare eller kiropraktor om råd, när du ska välja en ny huvudkudde eller om du överväger att strunta i den helt.