Vaknar på natten

Vaknar du om natten? Få hjälp med din sömn med dessa råd

Det är helt normalt att vakna under natten. Ofta kommer det ske helt utan att du märker det, detta för att du så snabbt somnar om igen.

Men om du vaknar och har svårt med att somna, så kan det vara väldigt störande.

Omkring var tredje svensk sover dåligt. I de mildare fallen är det irriterande och kan göra dig trött och slö dagen efter. I de värsta och långvariga fallen kan det ha allvarliga konsekvenser på din hälsa och vara enormt störande för din vardag.

Omkring 45 procent av alla svenskar har sömnbesvär. Det är faktiskt som så, att nära en 1 miljon svenskar lider av allvarliga problem med deras sömn, där man då pratar om insomni.

Oavsett vilken kategori du faller under, så finns det goda anledningar till att ta din sömn seriöst och göra en insats för att förbättra den.

Detta kan du själv göra

Om du har problem med att du ligger vaken om natten, så finns det en rad av saker som du själv kan försöka att göra för att somna om igen.

Är det externa orsaker?

Om du vaknar ofta så kan det vara värt att se på om du sover under optimala förhållanden. Ljus, ljud och ett för varmt sovrum är alla saker som kan påverka din nattsömn.

Speciellt ljus från telefon, tv eller datoranvändning precis innan läggdags kan störa vår biologiska klocka, så att vi får det svårare att sova.

Ljud i sovrummet, till exempel oljud från trafik, en tickande klocka eller en snarkande partner, kan hindra dig från att komma ner i de djupa sömnstadierna. Detta gör så att du lättare vaknar. Samtidigt så kommer du inte heller bli ordentligt utvilad om du endast sover i de lätta sömnstadierna. Oljud är ofta svårt att kontrollera, men prova ändå att göra det du kan för att minska det så mycket som möjligt.

Det finns heller inte något värre än att ha det för varmt eller kallt om natten – och båda delarna kan vara den raka vägen till en dålig nattsömn. Därför kan det betala sig att använda lite energi på att få en ordentlig temperatur i sovrummet. De flesta sover bäst i 16-18 grader. Om sommaren kan ett lätt sommartäcke också vara en bra investering, precis som att ett härligt varmt vintertäcke kan göra underverk om vintern.

Stress

Om det är något i ditt liv som stressar dig, så kan det också utlösa sömnlöshet. Det kan både vara utfordringar på jobbet eller oro i privatlivet som kan störa.

Det bästa är naturligtvis att lösa de problem som du går och tänker på, innan du går och lägger dig. 

Det kan dock naturligtvis inte alltid vara möjligt, och då kan det ofta hjälpa att göra olika övningar så att du kan få styr på dina tankar. Det kan till exempel vara andningsövningar, som kan hjälpa dig till att slappna av. Du kan både använda övningarna när du lägger dig för att sova, eller om du ligger sömnlös under natten.

Några gånger kan sömnlösheten i sig själv bli en stressfaktor. Du ligger och tänker över hur kort tid det är kvar till att du ska stiga upp. Här är det en bra idé att täcka för dina väckarklockor så att du inte kan se vad klockan är.

Om du ligger vaken länge, så kan det också vara en bra idé att helt enkelt stiga upp. Sätt dig inne i ett annat rum och läs en bok eller gör något annat som får dig att slappna av. Vänta tills du känner dig trött och gå och lägg dig igen.

Om du stiger upp igen, så ska du däremot hålla dig helt borta ifrån tv:n och din mobil. 

Skippa kaffet

Det är härligt med en god kopp kaffe eller lite vin på kvällen. Men båda delar kan faktiskt vara med till att förstöra din sömn.

Därför är det bäst att helt skippa kaffet och andra drycker med koffein – men om du är precis som oss, så är det säkert enklare sagt än gjort.

Här är det nästbästa rådet att låta bli att dricka kaffe, te och läsk efter klockan 17 – på så vis kan koffeinet bättre nå att komma ur ditt system, innan du ska sova.

”Skippa de koffeinhaltiga dryckerna efter klockan 17”

Alkohol får dig att slappna av, och många känner att det är enklare att somna om de har fått ett par glas. Men faktiskt så är alkohol inte särskilt bra för din sömn. När man har druckit alkohol så störs ofta sömnstadierna – och du drömmer till exempel mycket mindre. Därför är det med till att förstöra din sömnkvalitet.

Utöver detta är det också en riktigt bra idé att undvika att dricka för mycket vätska precis innan läggdags – det kommer nämligen ofta innebära att du vaknar och ska upp på toaletten under natten.

Motion

Motion är ett riktigt bra hjälpmedel mot sömnbesvär. Det kan vara allt från att utöva sport till att gå en promenad utanför. Det är däremot en bra idé att skippa kraftig fysisk aktivitet precis innan det är läggdags – det gör det nämligen svårare att somna. 

Om du under flera månader upplever så pass allvarliga sömnproblem så att det påverkar din vardag, så rekommenderar vi att du uppsöker professionell hjälp.