Varför behöver vi sömn?

Vi sover cirka en tredjedel av dygnet och att vi behöver sömn är något alla vet. Om kvällen känner vi av att vi blir tröttare och tröttare, vi behöver helt enkelt gå och sova. Oavsett ålder så behöver alla sömn, även om det varierar i hur länge vi sover. Den stora frågan är då, varför behöver vi egentligen sova?

Vad som sker med kroppen medan vi sover

När vi sover så går både kroppstemperaturen och pulsen ner. Våra muskler slappnar av och blodtrycket sjunker. Utöver detta så producerar även kroppen medan vi sover ett antal hormoner som är viktiga för oss. Dessa hormoner gör bland annat så att vi har det bättre om dagarna, och våra stresshormoner går ner. När vi sover så aktiveras även vårt immunförsvar, och detta hjälper vår kropp att läka under natten.

Att hormonproduktionen ökar under natten är med och förklarar varför barn och tonåringar behöver sova mer än vuxna, just för att tillväxthormonet bildas när vi sover.

Det sker en massa i kroppen när vi sover, utöver det ovanstående så repareras även våra muskler samt att vårt minne får sorteras och lagras. Hjärnan behöver få möjlighet för att bearbeta dagens intryck och återhämta sig.

Vissa studier tyder på att det är just hjärnans behov som är den viktigaste anledningen till att vi sover. En del forskare menar dessutom att just raderingsprocessen när hjärnan sorterar bort vissa intryck från dagarna är särskilt viktig, detta då hjärnan annars skulle bli överlastad.

Varför är det dåligt med för lite sömn?

Från det vi precis har läst så kan vi se att kroppen behöver sömn av flera olika anledningar, därför så kan det enkelt förstås att om man inte sover så får kroppen det inte så bra. Vad som kan ske när man inte får tillräckligt med sömn är bland annat att vi hanterar stress och påfrestningar som vi kan möta under dagarna sämre, vi får sämre koncentration och fokus, vi får sämre humör och kan uppleva humörsvängningar. Utöver detta så finns det forskning som tyder på att dåligt med sömn kan öka risken för hjärt-och kärlsjukdomar samt depression, det kan även ge dig ett högre blodtryck. Man kan kortfattat säga att för lite sömn resulterar i en sämre livskvalitet och påverkar ditt välmående negativt.

Skulle du ha sömnproblem så är det därför viktigt att försöka göra något åt det om det pågår under en lång period. För lite sömn kan precis som vi nämnt ge både psykiska och fysiska problem som man inte ska ta för lätt på. Det finns många råd och tips som kan hjälpa dig med sömnproblem.

Vi på Bedre Nætter är glada för att vi kan bidra med våra kvalitetsprodukter samt informerande texter, så att så många som möjligt ska kunna få en god natts sömn.

Skulle några frågor om Bedre Nætter eller om våra produkter dykt upp, så är det bara att kontakta oss. Du kan göra det genom att antingen ringa, skriva i Livechatten på hemsidan, eller genom att maila oss till [email protected].