Att somna snabbt

Vi har nog alla varit där, när vi ligger och vrider och vänder på oss om kvällen, det blir senare och senare, och det går bara inte att somna. Många ut av oss vill bara kunna somna snabbt om kvällen när vi vet att vi ska upp till arbete eller skola dagen efter. När man ska upp tidigt och vet att man har en lång dag framför sig så vill man få så mycket sömn som möjligt så att man är helt utvilad. Hur ska man då göra för att kunna somna snabbt? Finns det några knep?

Vi på Bedre Nætter har skrivit ihop en text som vi tror kan vara hjälpande för dig som vill lära dig att kunna somna snabbt. Vi inkluderar olika tips och knep som kan göra att du somnar snabbt.

Somna på 60 sekunder?

Det finns ett knep där man fokuserar på andningen, som kan vara en bra metod för att hjälpa många att somna. Det går ut på att man börjar med att kraftigt andas ut genom munnen, därefter ska man andas in genom näsan medan man räknar till 4, sedan ska man hålla andan och räkna till sju, näst sista steget är att man andas in genom näsan och denna gång istället räknar till 8 och sen sist så ska man upprepa dessa steg tre gånger.

Detta ska då alltså hjälpa dig att somna, sedan är det naturligtvis beroende på situation samt individuellt hur bra det fungerar.

Tips till sömn

Om du känner att metoden ovanför inte är något för dig, så har vi samlat ihop lite andra tips till hur du kan somna snabbare.

  • Drick något varm innan läggdags, så som varm mjölk
  • Testa olika avslappningsövningar
  • Försöka att tänka på något som inte är för krävande, det ska helst vara lite halv tråkigt så att du inte stressar upp dig och så att hjärnan kan koppla av
  • Lyssna på något avslappnande på en låg volym
  • Skriv gärna ner tankar som gör dig stressad och orolig, så får du ta itu med dem imorgon istället för att tänka på dem när det är läggdags
  • Försök att andas djupt
  • Om du har en snäll partner så kan även lite försiktigt kliande på ryggen vara avslappnande

Vissa tips och metoder fungerar olika bra på olika individer, därför kan det vara bra att testa lite olika och se vad som passar just dig. Vi hoppas att denna text kan hjälpa dig att somna snabbare om kvällarna.

Skulle du ha några frågor om Bedre Nætter eller om våra produkter, så är du välkommen att kontakta oss. Du kan kontakta oss genom att skriva i chatten i högra hörnet på hemsidan, eller så kan du maila oss dygnet runt till [email protected].