Mardrömmar

Mardrömmar är något som de allra flesta upplever någon gång under sitt liv. Det spelar ingen roll om man är barn eller vuxen, alla får vi mardrömmar, även fast det för vissa kanske inte är så ofta.

Vi på Bedre Nætter har valt att skriva en text om just mardrömmar för att informera dig som har funderingar kring ämnet. Varför har vi mardrömmar och vad är det som sker när vi har dem?

Vad innebär det att ha en mardröm?

En mardröm är helt enkelt en obehaglig dröm som kan väcka många känslor hos den som upplever den. Det kan framkalla både stress, ångest, rädsla och skräck, samt kan göra personen som drömmer väldigt upprörd. Mardrömmar kan vara så kraftiga så att man vaknar upp av dem under natten och har känslan av att den hänger kvar.

Faktorer som kan ligga bakom mardrömmar är bland annat om man är stressad när man lägger sig, ser något läskigt innan man ska sova, har feber, ångest etc. Mardrömmar kopplas oftast samman med att man har sovit för dåligt, därför ska man undvika vissa ting som kan påverka det. Ett exempel är att undvika alkohol som kan hjälpa till att framkalla mardrömmar.

Att veta om mardrömmar

  • Du kan aldrig ha med människor du aldrig sett i din mardröm, även om det kan verka som det så är det troligtvis någon du exempelvis gått förbi på gatan en gång, men aldrig en fullständig främling.
  • Hur otäcka de en kan vara så är faktiskt mardrömmar bra för dig. De stärker kroppens återhämtning och de gör gott för ditt blodtryck samt immunförsvar.
  • Dina mardrömmar har skapats just för dig och vad du tycker är läskigt. Det som gör dig extremt rädd i en mardröm kan låta väldigt konstigt för någon annan.
  • En mardröm kan påverka hur du väljer att bete dig efterkommande dagar. Studier har exempelvis visat att vissa som drömmer om en flygkrasch väljer att avboka sina flygbiljetter.
  • Vissa personer vaknar inte upp av skräck av en mardröm utan av besvikelse, detta för att det finns en del som finner mardrömmar spännande.
  • Det finns vissa typer av mardrömmar som ofta återkommer bland olika människor, detta är bland annat att man jagas eller att man faller.
  • Mardrömmar är vanligare bland barn än vuxna.
  • För att kunna lindra eller bota mardrömmar så är det viktigt att finna orsaken som framkallar mardrömmen. Har något stort skett i ditt liv? Är du stressad?

Skulle du ha några frågor till oss på Bedre Nætter om våra produkter, så får du gärna kontakta oss. Du kan göra detta genom att maila till oss på mailadressen [email protected], samt genom att ringa eller skriva på chatten på hemsidan.