Sömnapné
Väcker du ofta dig själv med en ordentlig snarkning eller har din partner börjat komma med hintar om, att två sovrum kanske kunde vara skönt?
Så har du kanske ett problem med att snarka.
Snarkningar kommer i många former. Det kan vara allt ifrån ett litet dämpat ljud, som slutar om man vänder sig – till den helt kraftiga sömnapnén, där man upplever att andningen närmast stannar upp och det är omöjligt att få en ordentlig nattsömn.
Du tänker kanske, att lite snarkningar är harmlöst, men faktiskt så kan det ha en lång rad av negativa konsekvenser för din hälsa. Detta för att det försämrar din nattsömn väldigt mycket. Sover du med en partner, så går det också ut över deras sömnkvalitet.
Lyckligtvis så är detta ett problem som kan lösas för det flesta. Så om du är trött på att snarka, så kan du läsa vidare och få Bedre Nætters guide till ett liv utan snarkningar.
Varför snarkar vi?
Vanlig snarkning är vibrationer i svalget. Det uppstår när svalget blockeras av exempelvis din tunga eller om övervikt gör så att det är fett omkring halsen.
Sömnapné är däremot upprepade kvävningsanfall medan man sover. Här ”suger” man så att säga ihop svalget, så att man inte kan andas. När syrehalten i blodet tillslut blir för låg så vaknar hjärna upp och man gör en ordentlig snarkning igen för att få luft. Ofta kommer man inte själv registrera att man vaknar, men det ger en våldsamt försämrad sömnkvalitet.
Symptomen för sömnapné är bland annat att det är avbruten andning med 10-15 sekunder eller mer mellan ”snarkningarna”. Det kommer ofta vara en partner som upplever att de störs av detta – men båda parter kommer få en markant försämrad sömnkvalitet.
Vilka konsekvenser har det?
Dålig sömn är förknippat med en lång rad konsekvenser. Vi vill inte gå till djupet med dem alla här utan har valt att endast nämna några av dem, som är:
- Du har ökad risk för att utveckla stress och depression.
- Du har ökad risk för att bli överviktig, bland annat för att behovet för osunda saker ökar.
- Du har ökad risk för hjärnsjukdomar – till exempel Alzheimers.
- Du har 12% ökad risk för att dö tidigare, om du får för lite sömn.
Det är alltså en bra anledning till att göra något åt snarkningen och sömnapnén – och med de följande råden så vill vi försöka hjälpa dig på god väg.
Hur slutar man med att snarka?
Det är lite skillnad på vad du kan göra, beroende på om du har problem med snarkningar eller sömnapné.
Goda råd mot snarkningar:
- Undvik att sova på ryggen. Många snarkar för att tungan glider ner i svalget – detta förvärras, när man sover på ryggen. Om du primärt snarkar när du ligger på ryggen så kan du sy på en tennisboll på ryggen av en gammal t-shirt, så att du vaknar om du rullar över på ryggen under natten. på detta vis kan du träna dig till att få en ny sovställning.
- Att gå ner vikt. Snarkningar kan förvärras av övervikt. Därför kan det ofta lösa problemet, om man går ner i vikt.
- Undvik alkohol och lugnande medicin. Båda delar verkar som avslappnande för muskulaturen omkring halsen, och det kan förvärra snarkningarna.
- En ergonomisk huvudkudde, som exempelvis en Temprakon Ergomagic, kan några gånger hjälpa så att svalget inte så enkelt blockeras.
- Operation. I de värsta fallen kan man operera för snarkningar. Detta bör dock betraktas som den sista utvägen.
Goda råd mot sömnapné:
Sömnapné är ofta allvarligare och viktigare att få något gjort med, jämfört med vanliga snarkningar. Tyvärr är det svårare att själv lösa problemet.
- Få sömnapnén diagnosticerad. Om du har misstankar om att du har sömnapné, så bör du kontakta din läkare, så att du kan få en ställd diagnos.
- Man kan prova att gå ner i vikt. Det är svårt att själv göra något åt sömnapné men ibland kan en viktnedgång hjälpa.
- Professionell behandling. Den mest använda är CPAP behandling, som står för Continuous Positive Airway Pressure. Här hålls luftvägen öppen med en mask. I några fall kan man också välja att göra ett kirurgiskt ingrepp.