Sömnproblem

Sömn är den period då kroppen kan återhämta sig efter dagens arbete och stress. Det gör den genom att reparera muskler, sortera och rensa minnet och genom att släppa ut hormoner som styr tillväxt och aptit, etc. Det är då ganska enkelt att föreställa sig vilka problem som kan uppstå när man har sömnproblem. Brist på sömn kan resultera i sämre livskvalitet och psykisk ohälsa på längre sikt.

Sömnproblem är något som är ganska vanligt och som många upplever någon gång under sitt liv, men ibland skiljer det sig på hur allvarligt det är. Är det väldigt seriöst och varar i längre perioder så bör man i sådana fall uppsöka läkare. I de fall som inte är lika seriösa, så finns det andra faktorer som kan hjälpa dig med sömnproblemen.

Det finns vissa tricks och tips som vi på Bedre Nætter gärna delar med oss av för att kunna hjälpa dig att kunna sova gott. Ett bra sovklimat tillsammans med bra rutiner är något som kan hjälpa dig till att bli av med sömnproblemen.

Mobilförbud och förbud mot all annan liknande elektronik i sängen. Det blåa ljuset från skärmen på mobilen, ipaden, datorn etc. stör hjärnan, även ljud från dessa produkter kan störa din sömn. En rekommendation är att ladda ner Lux till datorn. Lux är gratis och justerar ned de blåa tonerna i skärmen, så att ljuset inte blir lika störande. Det allra bästa är dock att lägga datorn i vardagsrummet och lägga bort mobilen när man ska sova.

Behagligt och sunt sovklimat är något som också är viktigt. De flesta sover bäst med en lägre temperatur då detta hjälper oss att somna lättare. Även att det är bra och frisk luft underlättar. Med detta så menar vi naturligtvis inte att du ska ha ett kallt sovrum och ligga och frysa, vi syftar mer på att man inte ska ligga och svettas och att det ska vara bra luftat.

Hur vi på Bedre Nætter kan hjälpa dig med din sömn

Vi hos Bedre Nætter säljer inte sängar, utan vi gillar att tänka att vi säljer en god natts sömn och ett bättre slutresultat. Vi vet att en stor bidragande faktor till kvaliteten på ens sömn och som går igen i alla våra sängar, är fastheten på madrassen och om man föredrar en varmare eller kyligare madrass.

En kyligare madrass är en madrass med bättre ventilering, så att inte fukten samlar sig i madrassen och blir liggandes. Fukt skapas varje natt, speciellt om du svettas mycket, och en madrass med bra ventilation kommer då både bidra till ett sundare sovklimat för dig och den kommer hålla längre. En av våra bäddmadrasser i latex, så som vår Mayan Green i 100% naturlatex, är då en rekommendation för dem som lider av svettningar eller bara rent generellt har det varmt om natten.

Föredrar man motsatsen, en varmare madrass och istället har problem med att man fryser under natten så rekommenderar vi istället en madrass i Memory foam. Denna typ av bäddmadrass använder kroppsvärmen för att anpassa sig efter kroppens tryckpunkter, så som höfter och skuldror. Just för att madrassen använder kroppsvärmen för att anpassa sig, så håller den bättre på värmen och kommer vara mindre sval och ventilerande. Detta är även en madrass som vi rekommenderar till dem som rör sig mycket utan att finna den rätta liggställningen och vaknar upp med värk i ryggen, detta för Memory foam ger även mindre rörelsefrihet.

Har du mycket problem med värk i ryggen när du vaknar, så kan det betyda att du har fel fasthet i madrassen. Det är alltid lockande att välja en madrass som är extra mjuk och skön att ligga på, men det kan ha en negativ effekt på din sömn i det längre loppet. En säng som är allt för mjuk kan göra så att kroppen ligger ojämnt, där en säng med den rätta fastheten för din vikt kommer se till att ryggraden ligger förhållandevis jämnt. Därför är det viktigt att du beställer en säng med den fasthet som passar till din vikt. En av våra sängar som har fått mycket god respons är Venus.

Bedre Nætter kan kort sagt hjälpa dig med fastheten på madrassen och sovklimatet. Fastheten hjälper dig med en bättre liggställning och kan bidra till att förebygga ryggproblem och en bäddmadrass kan hjälpa dig med att få ett bättre sovklimat. För många så hjälper det mycket med deras sömnproblem och de åtgärdar dessa två faktorer. Andra faktorer som stress, toalettbesök om natten och mobilanvändning kan inte vi hjälpa dig med, annat än att komma med tips och tricks.

Har du den rätta sängen, så har du en god utgångspunkt för att få bättre nätter och en god sömn.

Du kan ringa, skriva i chatten på hemsidan och maila oss dygnet runt på [email protected] om du har några frågor eller vill ha råd.