Sömnsjuka

Utöver att man kan ha sömnbrist så finns det faktiskt vissa sjukdomar förknippade med just sömn. Dessa kan påverka så att man behöver onormalt mycket sömn, inte kan kontrollera sin sömn och kan till och med påverka muskelkontrollen. Men ordet sömnsjuka är ett tillstånd som kan refereras till olika typer av sjukdomar. Det är ett ord som det kan vara svårt att veta vad det skal förknippas till, därför har vi på Bedre Nætter valt att skriva denna text för att ge lite klarhet i vad sömnsjuka kan innebära och stå för.

Narkolepsi

Sömnsjuka är vad många faktiskt felaktigt kallar sjukdomen narkolepsi. Den som drabbas av narkolepsi får så kallade sömnattacker där personen i fråga helt ofrivilligt faller i sömn. Sömnbehovet är okontrollerbart och den drabbade kan somna flera gånger om dagen vart som helst. Dessa sömnattacker är dock inte långvariga utan brukar bara pågå i några minuter och därefter vaknar personen upp och är utvilad.

Det finns vissa symptom i samband med narkolepsi, några av dem är följande:

  • Hallucinationer – kan vara väldigt obehagliga och sker oftast när man håller på att somna
  • Kataplexi – man tappar kontroll över sina rörelser då musklerna plötsligt förlorar kraft, kan exempelvis vara att knäna viker sig
  • Sömnparalys – ett tillstånd där man upplever att man inte kan röra sig, känner sig nästan som förlamad och kan ha svårt att andas, sker oftast när man vaknar upp

Narkolepsi anses ha ärftliga faktorer som kan öka risken för att man drabbas. Sjukdomen beror på störningar i hjärnan och är obotlig, men den kan dämpas med mediciner.

Det finns även olika varianter av sjukdomen narkolepsi, så som exempelvis hypersomni. Skillnaden ligger då i att sömnmönstret kan se annorlunda ut.

Sjukdomen som egentligen heter sömnsjuka

Den sjukdom som faktiskt heter sömnsjuka är en tropisk sjukdom som man ser mest av i afrikanska länder. Den sprids via flugor och orsakar hjärninflammation som i sig ofta resulterar i ett sömnbehov över det normala, vilket stör dygnsrytmen. Detta är en allvarlig sjukdom som kan utvecklas till något livshotande om man inte behandlas för det. Några ytterligare symptom för sjukdomen utöver onormalt sömnbehov är bland annat feber och blodbrist.

Skulle frågor eller funderingar dykt upp om Bedre Nætter eller om våra produkter, så är det bara att kontakta oss. Du kan kontakta oss genom att ringa, skriva i chatten i högra hörnet på hemsidan, eller genom att maila oss till [email protected].