Hur underhåller jag min säng och mina madrasser på bästa sätt?

För att garantin ska täcka och för att din nya produkt ska hålla i många år så är det nödvändigt med korrekt underhållning. Nedanför kan du läsa mer om hur du på bästa möjliga sätt underhåller din produkt.

Ställbara sängar

Ställbara sängar kan inte hålla till att man sitter på den del som är upphöjd. Den ställbara sängens rörliga delar kan med tiden avge ljud. Detta kan avhjälpas genom at smörja in de rörliga delarna med WD-40 eller liknande.

Resårmadrasser och kärnor i kontinentalsängar

Resårmadrasserna och kärnorna ska vändas och vridas minimum sex gånger om året. Var uppmärksam på, att det med två resårmadrasser som är samlade i ett överdrag, också är viktigt att vända madrasserna separat inne i överdraget. Detta ska göras så att belastningen på både stoppning och fjädrar blir fördelat så bra som möjligt. På detta vis förlängs hållbarheten av madrassen. Överdraget på resårmadrassen kan enkelt tas av och skakas, detta hjälper tyget att luftas.

Ramsängar

Ramsängarna ska vändas minimum sex gånger om året (med kontinentalbottnar rekommenderas tre-fyra gånger). Vi rekommenderar detta, då slitaget på detta vis fördelas, och hållbarheten förlängs. Vänd därför gärna din ramsäng så ofta som möjligt.

Bäddmadrasser

Bäddmadrasser ökar din liggkomfort och medverkar till att resten av sängen uppnår en bättre hållbarhet. Bäddmadrassen ska också vändas och vridas, precis som med en resårmadrass. Gör det till en vana att vända och vrida på den varje gång du byter lakan.

Bäddmadrassens levnadstid förlängs dessutom genom att använda bäddmadrasskydd, då bäddmadrasskyddet tar emot fukt och svett som annars skulle tränga ner i överdraget på bäddmadrassen. Överdraget på bäddmadrassen kan tvättas om nödvändigt, ofta upp till 60 grader. Bäddmadrassens överdrag kan enkelt tas av och skakas, då detta medverkar till att tyget får luftas.

Sängar generellt

Skruvar och bultar kan lossna i takt med att man använder sängen. De ska därför spännas åt första gången efter 3 månader och därefter ca. var 12 månad. Dammsug delarna på medel styrka och gärna med ett möbelmunstycke. Vid fläckar, försök gärna att rensa med en fuktig trasa och/eller rengöringsmedel avsedda till möbler. Tvättanvisningar ska alltid följas.

Täcken och kuddar

När täcken skakas så bör det ske på den längsta delen av täcket, och helst inte allt för kraftigt. Täckena har invändiga kanalväggar, som kan brista om man är för våldsam. Förstörda kanalväggar bidrar till att fyllningen inte fördelas korrekt.

Täcken och kuddar tar upp otroligt mycket av kroppens fukt och svett under natten och ska därför tvättas kontinuerligt för att hållas fräscha. Tvätta ett enkeltäcke (140x200/220cm) eller två kuddar åt gånger i tvättmaskiner på min. 7 kg. 

Dubbeltäcken bör tvättas hos tvättservice eller kemtvättservice. Tvätta på ett skonsamt program och ENDAST med enzymfritt tvättmedel (utan sköljmedel), hög vattennivå och låg trumrotation. Använder man tvättmedel med enzymer så tvättas täckenas naturliga fettlager (lanolin) av, därefter faller de samman och tappar sin isoleringsförmåga.

Efter att de har tvättats så ska de ALLTID torktumlas, detta då dun inte kan lufttorkas. I torktumlaren använder man tennisbollar eller liknande som ”bankar” fyllningen medan det torkas. Detta motverkar att dunet klumpar sig och börjar mögla. Det kan ta en lång tid att torktumla dun, ända upp till fem timmar, och täcket får inte på något sätt kännas fuktigt efter att ha torktumlats. Är man osäker så kan man väga täcket innan tvätt och kontrollera att täcket väger det samma som efter det har torktumlats.

Täcken och kuddar behöver inte nödvändigtvis ha tvättats för att bli torktumlade. Torktumlaren gör så att fukten i täcket eller kudden försvinner, och så att den blir luftig igen. Detta kan du enkelt göra, exempelvis om ditt täcke eller kudde har mist något av sin ursprungliga form.

Använder man ett överkast på sin säng, så ska detta inte läggas över sängen direkt efter att man har gått upp. Dunen i täcket är fortfarande lite fuktiga, så vänta 5-10 min innan du lägger på överkastet. På detta vis så håller du både dun och säng fräscha.

Det är alltid en bra idé att lufta sitt täcke i friskt och kallt väder. Detta bör alltid göras i överdraget då det håller det fräscht. Det får dock aldrig göras i direkt solljus då det torkar ut dunens naturliga fettlager (lanolin).

Undvik generellt att slå på dina täcken och kuddar.