Knarrande säng

En knarrande säng kanske inte låter som ett så stort problem men är i själva verket något riktigt problematiskt för många som upplever att deras säng ger ifrån sig oljud vid minsta rörelse. Detta är inte problematiskt endast för att det är störande men även för att det kan påverka nattsömnen och resultera i att man vaknar varje gång man vänder på sig i sömnen, vilket inte är hållbart i längden.

Att köpa en ny säng och inse att den knarrar är något som kan vara stressande för alla, men du kan vara lugn, vi på Bedre Nætter har skrivit några tips på vad som kan vara orsaken till att sängen ger ljud ifrån sig och vad som kan göras för att fixa det.

Det första och absolut enklaste som man kan se om det är orsaken bakom oljudet, är att sätta på möbeltassar under benen på sängen, eller under sängramen. Det kan vara så enkelt som så att sängen mot golvet skapar ett knarrande eller gnisslande och som då enkelt kan åtgärdas med just små möbeltassar.

Om du köper en säng där man själv ska skruva på benen så som vår kvalitetssäng Venus, och därefter upplever knarrande eller gnisslande ifrån sängen, så kan orsaken ligga i just benen. Är benen inte åtdragna ordentligt så kan det vara en orsakande faktor. Hos Bedre Nætter kan man dessutom välja att få bland annat ben av ek och då måste man ha i åtanke att trä är ett levande material som man måste dra åt i efterhand. Detta är då också en orsak till knarrande ljud, trä påverkas av temperaturskiftningar och luftfuktighet och kan därför börja knarra efter en tid. Lösningen är då att dra åt benen igen så ska du få tysta och knarrfria nätter igen.

Om du istället köpt någon av våra sängramar i massivt trä eller redan har en egen sängram och upplever problemet med knarrande, så gäller samma lösningar för sängramar som för sängbenen, se till så att allt har dragits åt ordentligt. Något som även är viktigt om man äger en sängram med massivt trä, så som exempelvis Messina oljad tall, så är det viktigt att hålla efter träet. Det är som tidigare nämnt ett levande material som behöver omsorg och ska skötas om för att behålla sitt solida och glansiga utseende, misskötsel kan resultera i oönskat oljud. Därför rekommenderar vi på Bedre Nætter att man torkar av sin sängram varje dag med en antingen torr eller fuktig trasa, men det är viktigt att sängramen torkas av torrt sist av allt så att den inte lämnas blöt. Om det skulle behövas så tål dessutom våra sängramar från Bedre Nætter att rengöras med tvål eller mildare rengöringsmedel.

Om det nu skulle fortsätta att knarra och låta ifrån sängbenen, så rekommenderas det då att man skruvar loss benen och talka eller sprayar silikon på kontaktytorna. Därefter skruvar man fast benen igen. Detta brukar vara väldigt effektivt och resulterar i de flesta fall att man återfår sin goda nattsömn och ljudfria nätter.

Om du skulle ha några frågor angående våra sängben, sängramar eller några av våra andra produkter, så kan du enkelt kontakta oss. Detta kan du göra via chatten i högra hörnet på hemsidan eller genom att ringa till oss. Utöver detta så kan du även maila oss till mailadressen [email protected].