Att sova naken

Skippa kläderna – och sov sundare

För några kan det vara gränsöverskridande att skippa pyjamasen när de ska sova, men mycket forskning tyder på att det är riktigt sunt att sova naken. Det kan faktiskt vara direkt skadligt om man är en av dem som föredrar att sova med pyjamas.

Så det du ska ta åt dig i nuvarande stund, är endast det vi försöker att uttrycka i överskriften:

”Skippa kläderna – och sov sundare!”

Det är nämligen sunt att sova naken, oavsett hur gammal du är. Utöver detta så är det naturligtvis även befriande och behagligt utan en tråd på kroppen – kanske för att det är så som vi är skapta från naturens sida. Och undersökningar visar dessutom, att var fjärde svensk väljer att sova naken.

Är du en av dem, som inte är helt bekväm med att sova naken, så kan det också vara bra för kroppen att sova med väldigt lite eller lösa kläder.

Dock är lite eller lösa kläder inte samma som inga kläder. Därför vill vi på Bedre Nætter alltid rekommendera, att du sover naken, då det flera gånger har vetenskapligt bevisats att det har många positiva effekter på kroppen. 

Nedanför har vi listat en lång rad av fördelar –så att du kanske till en ännu högre grad blir övertygad om att det är en bra idé att hoppa på sov-naken-tåget, om du inte redan gör det.

1. Du förbättrar kvaliteten på din sömn

När du inte har några kläder på, faller din kroppstemperatur och det är en avgörande parameter för den djupa och återhämtande sömnen. Detta för att din kropp på detta vis får det enklare att urskilja sömnhormonet melatonin.

2. Stärk dina muskler och ben

Det sker saker i vårt hormonella system när kroppen försöker att reglera kroppstemperaturen. Därför är det en fördel att sova naken, då processen medverkar till att stärka våra muskler och ben.

3. Skippa underkläderna för ett sundare underliv

När du inte har det varmt omkring underlivs-regionen, så minskar du risken för svamp. Detta beror på att svamp trivs i riktigt varma och fuktiga temperaturer, vilket du skyddar dig själv emot om du skippar underkläderna innan sovtid.

4. Förbränn fler kalorier när du sover

Det kan nästan låta för bra för att vara sant, men det stämmer. Om du är naken när du lägger dig, så förbränner kroppen fler kalorier under natten. Detta för att det är svalare och därför är det enklare för dig att gå ner i vikt, än om du sover med kläder på.

5. Du sover hela natten

Du kommer uppleva, att du enklare kommer till ro när det är svalare och därför kommer du inte vakna upp lika många gånger under natten – vilket är en bra utgångspunkt för en djup nattsömn.

6. Din blodcirkulation förbättras

Om du inte har en pyjamas eller andra kläder på när du sover, är det ingenting som förhindrar blodet att cirkulera runt helt naturligt. Det betyder med andra ord att ditt blodomlopp förbättras när du sover naken.

7. Du upplever ökad lust till romantik

När du ligger hud mot hud i dubbelsängen, så ökar lusten till sex mellan dig och din partner. Detta för att kontakten utlöser kärlekshormonet ”oxytocin”. Utöver detta kommer du känna dig gladare och mer bunden till din partner.

Ovanstående punkter bevisar alltså, att det är sunt att sova naken för att det har en kylande effekt på kroppen, vilket utlöser en massa positiva reaktioner.

Men är du ännu inte helt övertygad eller har du det fortfarande varmt när du sover, så kan vi på Bedre Nætter också hjälpa dig till ett svalare klimat i sovrummet. 

Vi säljer nämligen både bäddmadrasser och täcken med kylande egenskaper så att om du tycker det är intressant så kan du läsa vidare här nedanför – för här kommer vi presentera de produkter som vi talar om.

Vår Mayan Green bäddmadrass består av 100% naturlatex. Det resulterar i att bäddmadrassen är både sval och ventilerande samtidigt som att den är extremt allergivänlig.

Har du frågor angående ovanstående, så sitter vi alltid redo till att hjälpa dig via både telefon, mail och chatt. Du kan ringa till oss på telefonen 018-800 80 37 eller skicka ett mail till [email protected].  Du kan också skriva till oss i chattfönstret som du finner i högra hörnet på hemsidan.

Källa: https://www.metro.se/artikel/yougov-s%C3%A5-m%C3%A5nga-svenskar-sover-nakna