Trötthetssyndrom

Att få möjligheten för en god natts sömn är räddningen för många i en stressig vardag med skola, arbete och familj. Att få möjligheten att vakna utvilad om morgonen är dock något som inte är en självklarhet för alla. För vissa så spelar det ingen roll hur mycket de sover, de känner sig lika trötta ändå. Detta för att de har drabbats av kroniskt trötthetssyndrom. Detta syndrom är en sjukdom som resulterar i att den drabbade aldrig känner sig pigg.

Trötthetssyndromet, som också kan gå under namnen CFS eller ME, kan lätt förväxlas för vanlig trötthet som orsakas av exempelvis sjukdom eller stress. På grund av detta samt att läkare har svårt att finna orsaken till insjuknandet, så är denna sjukdom väldigt svårdefinierbar. Utöver att man känner extrem trötthet så kan även muskelvärk vara ett annat besvär som man får utstå.

Vad är symptomen?

Några av de allra vanligaste symptomen som kan tyda på trötthetssyndrom är följande:

  • Huvudvärk
  • Extrem trötthet som inte blir bättre av att du vilar/sover
  • Värk i muskler och leder
  • Försämrat korttidsminne
  • Koncentrationssvårigheter
  • Halsont
  • Svullna och/eller ömma körtlar
  • Sömnproblem
  • Känner dig sjuk efter ansträngning
  • Sämre stresshanteringsnivå

Det ska dock noteras att du kan uppleva ett eller flera av dessa symptom utan att du har kroniskt trötthetssyndrom. Det finns andra sjukdomar och tillstånd som kan likna trötthetssyndrom, så som exempelvis sömnapné eller utbrändhet.

Behandling?

Precis som namnet, kroniskt trötthetssyndrom, antyder så är detta en sjukdom som i ögonblicket inte kan botas. Det finns dock olika former av behandlingar som kan lindra de besvär man har och underlätta vardagen. Det man själv kan försöka göra är att skapa sig själv goda rutiner samt att finna sin nivå på daglig motion som fungerar. Att finna en bra balans mellan aktivitet och vila är något att sträva efter. Får man i samband med denna sjukdom sömnproblem, värk, eller hamnar i en depression så kan det vara en bra idé att söka hjälp hos läkare. Där kan man då får behandling i form av smärtstillande, sömntabletter samt antidepressiva läkemedel. Vissa läkare ökar även dosen av vissa vitaminer så som B12 för att hjälpa till och förbättra minnet och koncentrationsförmågan.

För dig som har kroniskt trötthetssyndrom så finns det ofta möjlighet för att ansöka om olika typer av hjälp som kan underlätta vardagen lite.

Vi på Bedre Nætter har skrivit denna text för dig som vill veta mer om denna sjukdom. Vi kan naturligtvis inte ta bort sjukdomens symptom och krämpor men vi kan se till så att du som är drabbad kan få den bästa möjliga utgångspunkten för att ligga behagligt och få ett personligt stöd. Genom att sova och vila i en kvalitetssäng som passar precis dig så kan det verka lindrande för ömma muskler. En säng som uppskattats av många av våra kunder är vår kontinentalsäng Venus, som kan ge dig ett utmärkt stöd.

Skulle några frågor uppstått om oss på Bedre Nætter eller om våra produkter så är du alltid välkommen att kontakta oss. Du kan kontakta oss genom att ringa, skriva i chatten på hemsidan, eller maila till [email protected].