Tilbage til artikler

Varför gäspar man?

Vi känner alla igen det. Att sitta mitt i en konversation eller framför en skärm och plötsligt känna att en gäspning är påväg. När den känslan kommer finns det inte mycket du kan göra för att stoppa den. En gäspning är nämligen en reflex som vi inte har någon kontroll över. Men varför gäspar vi egentligen? Och vad gör det för nytta för oss? Och varför gäspar man när andra gäspar? Allt detta kan du få reda på mer om här.

Du gäspar mest om morgonen och på kvällen, när du är som allra tröttast. Det kan få dig att tro att gäspningar är förknippade med att man är trött. Men om du frågar en sömnforskare om varför vi gäspar så kommer du inte att få någon tydlig förklaring. För vi vet i princip inte varför vi gör det. Det har dock inte hindrat vetenskapen från att komma med åtskilliga teorier.

Varför vi gäspar: 3 teorier

Gäspar kyler ner hjärnan

Under många år ansåg sömnforskare att gäspningar bidrog till att tillföra extra syre till hjärnan. Men det är en teori som avskrivs av de flesta forskare. Istället menar många forskare att gäspningar hjälper till med att reglera hjärntemperaturen. När du gäspar sugs det in en massa luft, vilket sänker temperaturen i blodet. Det avkylda blodet cirkulerar runt i hjärnan, och sänker framför allt temperaturen i frontalloberna – det vill säga den delen av hjärnan som styr viktiga kognitiva funktioner, såsom språk, koncentration och beslutsfattande. Nedkylningen stärker hjärnans reaktionsförmåga och får dig att tänka klarare.

Gäspningar håller dig vaken

Varför gäspar man när man är trött? Är det hjärnan som försöker säga åt dig att det är dags att gå och lägga sig? Faktiskt inte. Istället tror vissa forskare att gäspningar är en respons från hjärnan som ska hjälpa dig att hålla dig vaken. När du sitter stilla en längre tid eller gör något tråkigt sjunker din puls, vilket gör dig sömnig. När du sedan gäspar frigör hjärnan hormoner som kortvarigt ökar hjärtrytmen. Det piggar upp dig och håller dig vaken - även om det bara är för en kort stund. Det är därför du gäspar extra mycket på morgonen – hjärnan försöker helt enkelt kickstarta kroppen, så att du blir pigg i huvudet snabbare.

Gäspningar minskar nervositet och stress

Andra forskare menar att gäspningar är en form av överlevnadsmekanism. Har du någon gång varit riktigt nervös inför ett prov eller ett uppträdande och undrat varför du gäspar så mycket? Det kan verka lite konstigt - som att nysa mycket precis innan en boxningsmatch. Men studier visar att många djur – inte bara människor – gäspar extra mycket när de är stressade eller nervösa. En möjlig orsak kan vara att gäspningar sänker temperaturen i hjärnan, vilket gör oss mer vaksamma och snabbtänkta. Andra menar att gäspningar är en sorts prokrastinerings-handling som hjälper oss att bli lugna i stressiga situationer.

Varför gäspar man när andra gäspar?

Och nu till den stora frågan: varför smittar gäspningar? Den frågan förbryllar fortfarande forskarna. De flesta anser dock att det är en social mekanism som är kopplad till vår status som flockdjur. Vi människor har för vana att kopiera andras beteende – t.ex. skrattar vi när andra skrattar eller ler när andra ler. Det är en gammal, gammal instinkt som stärker sammanhållningen i en grupp.

Forskare menare alltså att gäspningar hjälper människor att kommunicera med varandra – även om inga ord används. Och det finns studier som stödjer den här teorin. Hjärnscanningar har visat att den del av hjärnan som styr empati och sociala interaktioner blir mer aktiv när du ser en annan person gäspa. Studier har också visat att gäspningar är särskilt smittsamma mellan människor som känner varandra väl och att personer med autism inte påverkas lika mycket av att se andra gäspa. Så det är alltså mycket som tyder på att vi gäspar för att visa empati för vår omgivning.

Hur påverkar gäspningar hjärnan?

Det händer mycket i kroppen när du gäspar. I stort sett alla dina ansiktsmuskler aktiveras och dina ögon kan bli fuktiga. Kanske får du lust till att sträcka på dig. Men hjärnan sätts också i rörelse. Människor som gäspar piggnar kortvarigt till då hjärnan bland annat frigör dopamin. Dopamin är kroppens lyckomedel och ger en känsla av välbehag. Gäspningar fungerar alltså som en slags snabb ”pick-me-up” för kroppen.

Oftast gäspar vi utan att vi kontrollerar det själva. Men visste du att du kan gäspa med flit? Gäspningar frigör som sagt en massa hormoner som bland annat dämpar känslan av stress. Så om du är nervös eller stressad, och vill lugna ner dig lite, prova att gäspa. Det kan vara lite svårt i början, men du lär dig snabbt att göra det på kommando.

Varför gäspar jag hela tiden?

Det kan finnas många förklaringar till varför du gäspar mycket. Ett varmt rum kan stimulera lusten för att gäspa, då hjärnan försöker kyla ner sig själv. Om du har tråkigt stiger temperaturen i hjärnan och det kan också öka behovet av att gäspa. Eller så är du kanske bara trött.

Det finns inget klart svar på när man gäspar för mycket. Den genomsnittliga personen gäspar mellan 20 till 30 gånger om dagen, vanligtvis om morgonen och kvällen. Antalet varierar dock från person till person, och det är helt ofarligt att gäspa oftare än så. Du bör dock vara uppmärksam på överdrivet gäspande, speciellt om du inte är trött. Om du går runt och gäspar hela tiden kan det nämligen i värsta fall vara symtom på vissa åkommor, såsom:

  • Epilepsi
  • Parkinsons sjukdom
  • Migrän
  • Multipel skleros
  • Hjärntumör
  • Stress
  • Sömnapné

Kom ihåg att gäspningar kan orsakas av många saker och inte alltid är symptom på allvarliga sjukdomar. Om du har några tvivel eller oro, kontakta din läkare.

Så slutar du att gäspa

Gäspar du mycket och känner dig störd av det så finns det flera saker du kan göra. Hjärnan kanske behöver kylas ner, så ta några djupa andetag. Studier har också visat att andning genom näsan effektivt minskar behovet av att gäspa. Du kan också ta en snabb promenad utomhus. Motionen och den svala, friska luften sänker temperaturen i hjärnan och piggar upp dig.

Finns det andra irriterande vanor som du skulle vilja bli av med? Läs då våra guider om hur du undviker huvudvärk eller nattliga svettningar på Bedre Nætter.

Källor: Sleep Foundation.

  • Sömnforskare är fortfarande inte säkra på varför vi gäspar. Vissa studier säger att gäspningar sänker temperaturen i hjärnan, så att vi håller oss vakna. Andra säger att de ökar blodflödet till hjärnan och därigenom förbättrar minne och koncentration. Det är också möjligt att vi gäspar för att frigöra dopamin i hjärnan, vilket ger en känsla av glädje och välbehag.

  • Gäspningar är helt ofarligt, men om du av en eller annan anledning vill slippa gäspa så kan du prova att ta några djupa andetag. Du kan också resa dig upp och röra lite på dig, och eventuellt gå ut, vilket kyler ner dig och dämpar behovet av att gäspa.